10 pierwszych rodzin w Bejrucie otrzymało mleko w proszku, które pod koniec listopada wyjechało z Łodzi do Libanu. Po wielu miesiącach formalności, pozwoleń, zwolnień z podatku i cła, transportu drogowego i morskiego 648 puszek mleka od firmy Mead Johnson Nutrition Trading Poland Sp. z o.o. dotarło do punktu dystrybucji w Bejrucie. Koszty wysyłki pokryte ostały z datków mieszkańców regionu łódzkiego. Mleko trafi w sumie do 40 rodzin dotkniętych wybuchem w porcie w Bejrucie 4 sierpnia 2020 roku. Każda z rodzin otrzyma tyle mleka, by wystarczyło na 3-4 miesiące żywienia.
Transport mleka do Libanu to wspólne przedsięwzięcie Stowarzyszenia „Dom Wschodni – Domus Orientalis” i Caritas Archidiecezji Łódzkiej, które od kilku lat prowadzą wspólnie projekty pomocowe na Bliskim Wschodzie.
- Mleko w proszku i lekarstwa stały się w ostatnim czasie towarami luksusowymi w Libanie – tłumaczy Maciej Mirowicz z Domu Wschodniego, który odpowiada za projekty zagraniczne. - Nawet jeśli udaje się je znaleźć na czarnym rynku, ich cena często jest poza zasięgiem zwykłych rodzin.
- Rodzice otrzymują najpierw wydzieloną ilość mleka, potrzebną dla dziecka na dwa tygodnie, żeby można było sprawdzić czy dziecko przyswoi pokarm – mówi Sumar Sleem z Domu Wschodniego Liban. - Jeśli wszystko będzie dobrze, przekażemy pozostałą przydzieloną część mleka dostosowanego do właściwego wieku dziecka. Chcemy podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do tego, że możemy dziś obdzielić mlekiem potrzebujące wsparcia rodziny – mówi poruszona Sumar. - Wiemy, że potrzeby są ogromne dookoła, ale przynajmniej w ten sposób odrobinę ulżymy w całym tym kryzysie, z którym się mierzymy – kryzysie finansowym, brakiem leków i mleka dla dzieci, w związku tym co złego się tu dzieje.
Caritas Archidiecezji Łódzkiej otrzymała w darowiźnie kolejne 2400 puszek mleka dla najmłodszych mieszkańców ogarniętego kryzysem Libanu. Mleko czeka w magazynie, gotowe do drogi. Koszt transportu mleka i opłat portowych to w przybliżeniu 1900 dolarów, czyli niemal 8 tysięcy złotych. Organizatorzy pomocy ponownie liczą na wsparcie i zachęcają do pomocy w sfinansowaniu kosztów transportu. Datek można przekazać w otwartej zbiórce na Facebooku: https://www.facebook.com/donate/11073...
lub tradycyjnym przelewem na rachunek:
Caritas Archidiecezji Łódzkiej
90-507 Łódź, ul. Gdańska 111
Bank Pekao S.A. V O/Łódź
PLN: 48 1240 1545 1111 0000 1165 5077
z dopiskiem „Transport mleka dla Libanu”.
#mleko #Bejrut #Liban #Caritas #Łódź #DomWschodni
Nasze galerie
Warsztaty cukierniczo - piekarnicze z Carrefour
22 października 2013 roku, 15-osobowa grupa dzieci gościła w hipermarkecie Carrefour, przy ul. Szparagowej w Łodzi. Dzięki inicjatywie i zaproszeniu p. Bernarda Zająca, dyrektora hipermarketu, podopieczni Świetlicy Podwórkowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Rybnej 13 w Łodzi, mogli spędzić popołudnie w słodkiej krainie - w piekarni i cukierni hipermarketu Carrefour. Droga do krainy słodkości wiodła przez zaplecza, zakryte dla zwykłych klientów: magazyny, różne specjalne pomieszczenia, ale najwięcej emocji wzbudził skarbiec.
Przybycie do piekarni było dla dzieci nie lada atrakcją. Ubrani w białe fartuszki, białe nakrycia głowy, poznawali meandry sztuki piekarskiej. Lepili bułki maślane, rogale i inne arcydzieła sztuki piekarniczej. Uczestniczyli przy wyrobie chlebka prowansalskiego, którego to czynność wzbudziła wiele emocji, zwłaszcza przez dodatki - śledzie, oliwki i boczek wędzony. Po emocjonalnych doświadczeniach z Prowansją młodzi piekarze przeniesli się do kolejnych pomieszczeń, gdzie zajęli się produkcją słodkich babeczek. Dzieci ubijały bitą śmietanę, zdobiły babeczki śmietaną i owocami. A w międzyczasie maślane specjały dochodziły w parowniku, by za chwilę mogły być przeniesione do pieca.
Po ciężkiej pracy, nadszedł czas na odpoczynek i pocystunek. Dzieci, w specjalnie przygotowanej dla nich sali, mogły spożyć przygotowane przez siebie specjały sztuki cukierniczej i piekarniczej. Dzięki hojności p. Dyrektora, nie zabrakło napojów i owoców.
Na zakończenie dzieci obdarowane zostały paczkami i zabrały do domów swoje wyroby, aby też przed najbliższymi pochwalić się nowymi umiejętnościami.
Serdecznie dziękujemy panu Dyrektorowi Bernardowi Zającowi oraz wszystkim pracownikom, którzy przyczynili się do tego, że ten czas w Carrefour taki miło i owocnie spędziliśmy.
Warsztaty cukierniczo – piekarnicze odbyły się w ramach programu „Dożywianie z Carrefour”.