Caritas Archidiecezji Łódzkiej


Dystrybucja mleka w Bejrucie | Sumar Sleem

Nasze galerie

Serowy Master Cheef

serowy master cheefTym razem nasze spotkanie z Francją zawiodło nas do… do kuchni! O tak, tym razem przywitała nas swoim bogactwem francuska kuchnia, którą nie tylko poznawaliśmy, ale kosztowaliśmy. Jednak, by przyrządzić prawdziwie francuski poczęstunek postanowiliśmy zgłębić tajniki francuskiej sztuki gotowania i spożywania posiłków. Tak, sztuki!

Francuzi naprawdę lubują się we wspaniałym jedzeniu, co zrobiło na nas ogromne wrażenie. Jedzą wspólnie obiad – każdy miedzy 12.00. a 14.00. udaje się do swojego domu, dzieci opuszczają szkołę i idą do domu na rodzinny obiad. Kto by pomyślał?! Wspaniała rzecz zjeść codziennie wspólny posiłek. Jedzą i wracają później do swoich obowiązków. Kolacja jest jednak najważniejsza. Ta składa się aż z pięciu dań! Stąd przy kolacyjnym stole spędzają oni nieraz kilka godzin – u nas to tylko na święta wszyscy celebrują posiłki, a we Francji jest to codzienne święto.

Jak kuchnia francuska to i francuskie sery, a tych jak mawiają Francuzi jest tyle rodzajów, co dni w roku. Nie prawda! Jest ich znacznie więcej, bo aż 500 rodzajów! Francuzi mają bzika na punkcie serów. Mogliśmy nie tylko usłyszeć o wybranych rodzajach serów, ale i niektóre z nich skosztować. Camembert, brie, niebieski ser to tylko kilka z francuskich specjałów, ale jak oni to jedzą, kiedy niektóre sery pachną tak intensywnie pleśnią! Nawet się zastanawialiśmy czy sery się nie popsuły, zwłaszcza ser niebieski… Do odważnych świat należy, wiec spróbowaliśmy każdego! Najbardziej smakował nam właśnie ser niebieski.


Następnie wszyscy zabraliśmy się do gotowania. W kilkuosobowych zespołach walczyliśmy o tytuł „Serowego Master Cheefa”. Każda drużyna otrzymała w kopercie instrukcję zadania kulinarnego: przygotowanie francuskiego poczęstunku, którego głównym składnikiem miały być sery. Do dyspozycji mieliśmy kilka ich rodzajów oraz warzywa, owoce, croissanty, bagietki, serwetki i wykałaczki. Liczyła się pomysłowość propozycji podania oraz estetyka i sposób prezentacji dania wraz z jego nazwą. Kulinarny bój był zacięty! Powstały piękne dania. Jednak zwyciężyła drużyna, która zaserwowała danie „Trzy smaki”. Była to propozycja podania serów w trzech różnych wariantach: sałatki, tacy serów oraz pysznych cruasantów nadziewanych serem. Wszystkie dania wyglądały imponująco. Zwycięzców ukoronowano, po czym wszyscy zasiedliśmy do wspólnego stołu, by spożyć przygotowane dania. To była prawdziwa francuska uczta smaków! Au revoir!

Katarzyna Sekieta     
Zobacz zdjęcia: Serowy Master Cheef

<- wróć
Wykorzystanie powyższego materiału lub jego fragmentów na własnej stronie internetowej jest możliwe pod warunkiem podania źródła oraz autora.
Wspierają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas

Caritas Archidiecezji Łódzkiej

wpłać on-line
przekaż 1 % podatku
przekaż dary rzeczowe