Caritas Archidiecezji Łódzkiej


Dystrybucja mleka w Bejrucie | Sumar Sleem

Nasze galerie

Dzieci poznają Smaki Łodzi - kuchnia rosyjska

smakilodzi_rosyjskaSmaki Łodzi to cykl zajęć dla podopiecznych świetlicy środowiskowej Caritas. Tematem pierwszego spotkania była kuchnia rosyjska. Dzieciaki dowiedziały się jak przygotować paschę. Pierwszym etapem było przygotowanie twarogu, który jest podstawą paschy. Następnie pokroiły bakalie i rozpoczęło się mieszanie i próbowanie. Dodatkiem do deseru był mus malinowy. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją. Z ciekawostek: prawosławną paschę często zdobiły litery XB, skrót od pisanych cyrylicą słów: Chrystus zmartwychwstał.

 

Dla zainteresowanych przepis: Składniki: 2 l mleka, 1 l śmietany, 8 jaj, 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, cukier wanilinowy, bakalie Sposób przygotowania: mleko zagotować, śmietanę i jaja połączyć, dodać cukier wanilinowy. Następnie powstałą masę wlać do gorącego mleko, nadal podgrzewać, aż do uzyskania twarogu. Powstałą masę przecedzić i odstawić na sitko do wystygnięcia. Następnie odcisnąć. Masło utrzeć z cukrem i dodawać ostudzony twaróg oraz bakalie. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!

Warsztaty zostały realizowane dzięki środkom pochodzącym ze sprzedaży Kalendarza Virako 2014.

Anna Maciejewska     
Zobacz zdjęcia: Dzieci poznają Smaki Łodzi - kuchnia rosyjska

<- wróć
Wykorzystanie powyższego materiału lub jego fragmentów na własnej stronie internetowej jest możliwe pod warunkiem podania źródła oraz autora.
Wspierają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas
  • Wspirają nas

Caritas Archidiecezji Łódzkiej

wpłać on-line
przekaż 1 % podatku
przekaż dary rzeczowe